Erik Hoekman

Machinefabriek Geurtsen | Erik Hoekman

Website: www.mfgeurtsen.nl

Article in other language:

Machinefabriek Geurtsen

Machinefabriek Geurtsen is in 1926 opgericht als haardensmederij annex constructiewerkplaats. Het familiebedrijf (derde generatie) is sindsdien doorgegroeid tot een groep van bedrijven waar in totaal bijna 350 personen werken. Naast Machinefabriek Geurtsen in Deventer bestaat de groep uit detacheringbedrijf Erick (130 personen), Machinefabriek Westerhof in Denekamp (70 personen) en machinefabriek BST uit Hengelo (25 personen).

Machinefabriek Geurtsen heeft een eigen engineeringsafdeling. Op deze afdeling worden de problemen samen met de eisen en wensen van de klant vertaald naar een ontwerp. Dit ontwerp kan vervolgens volledig in-house gefabriceerd worden wat resulteert in een klant specifieke machine van hoge kwaliteit. Deze machines kunnen de klanten zelf onderhouden of uitbesteden aan Geurtsen. Naast het bouwen en onderhouden van machines is Machinefabriek Geurtsen ook toeleverancier van machine onderdelen. De nieuw aangeschafte beladingsrobot die buiten werktijden ook produceert zorgt mede voor snelle levertijden. De klanten bevinden zich in diverse sectoren zoals de chemie, farmacie, food, offshore, papier, textiel, verpakkingen en metaal.

Exportambitie
In 2006 is Geurtsen gestart met het ontwikkelen van levensmiddelenmachines voor het vormen van diverse producten zoals gehaktballen en hamburgers. Dit zijn industriële machines die wereldwijd worden verkocht. Machinefabriek Geurtsen verkoopt nu 100 machines per jaar. Het exportgebied groeit nog jaarlijks. Zo zijn recent de eerste hamburgermachines verkocht in de Verenigde Staten, een markt met veel potentieel.
Een andere groeimarkt is de leerindustrie. De huiden vanuit de slachterijen moeten gezouten worden en de eerste machines daarvoor zijn zo’n 25 jaar geleden gebouwd en inmiddels aan vervanging toe. Daarnaast worden de huiden nog veel handmatig verwerkt wat ergonomisch problemen oplevert (een huid kan wel 80 kilo wegen). Geurtsen heeft een nieuwe machine ontwikkeld welke de huiden volledig automatisch zout en stapelt. De eerste machines zijn inmiddels geleverd in Duitsland en Italië. Aanvragen uit andere landen zijn momenteel in behandeling.
Robots zijn niet meer weg te denken uit het automatiseren van productieprocessen. Samen met Hollander Techniek heeft Geurtsen een joint venture gesloten, Robotize. De gebundelde deskundigheid en ervaring zorgen voor een krachtige speler in de robotisering. Met drie robots gelijktijdig steenstrip leggen is de uitdaging nu. Voor morgen zijn de uitdagingen bijna ontelbaar.

Exportlanden
België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Canada, China, Ghana, Israël, Ivoorkust, Japan, , Nieuw-Zeeland, Rusland, Turkije en Verenigde Staten.