Kamal Charrat

Roto Smeets | Kamal Charrat

Website: www.rotosmeets.nl

Article in other language:

Roto Smeets

De historie van Roto Smeets in Deventer gaat terug naar 1931. Roto Smeets is nu onderdeel van Circle Media Group en valt binnen de divisie Noordwest-Europa (CMG NWE). Circle Media Group is een toonaangevende Europese grafimediagroep met een omzet van € 550 miljoen en 2.700 medewerkers. Roto Smeets Deventer heeft 330 medewerkers. De onderneming is een sterke, innovatieve en betrouwbare partner voor haar klanten in de servicegebieden ‘Strategy, Content & Data Insights’, ‘Magazines & Retail printing’ en ‘Books printing’ en ingericht op verdere groei.

Uniek in diepdruk
Roto Smeets Deventer is gespecialiseerd in het drukken van grote oplagen. Het is de enig overgebleven drukkerij in Nederland die werkt volgens het speciale diepdrukprocédé. Dit is vooral geschikt voor oplages vanaf ongeveer 200.000 stuks. Bijzonder is dat Roto Smeets alles in eigen huis vervaardigt volgens het concept “one roof operation”. Plantmanager Kamal Charrat: “We drukken niet alleen, maar zorgen onder meer ook voor het snijden, brocheren, sealen en verzendklaar maken voor de bezorging”.

In 2017 was de jaarlijkse productie 128 kiloton papier. Dit is ongeveer 2,5 maal de omtrek van de aarde. Ongeveer een kwart van de productie bestaat uit magazines en weekbladen voor de Nederlandse markt, daarnaast is een kwart Nederlands reclamedrukwerk. De andere helft is afkomstig uit het buitenland. Roto Smeets is voor veel buitenlandse klanten interessant. De productie is in hoge mate geautomatiseerd, de leveringsbetrouwbaarheid is zeer hoog en prijstechnisch is het drukwerk concurrerend.
Het omzetaandeel uit de export is groeiende. Het voordeel is dat in landen als Duitsland en Frankrijk het vaak om grotere oplagen gaat. Zo drukt Roto Smeets voor een Duitse meubelzaak 32 miljoen catalogi (ongeveer 11 kiloton). De grootste oplage die diepdrukkerij Roto Smeets ooit leverde was 40 miljoen.

Visie
De visie is om een top 20 Europees mediabedrijf te worden en te blijven op basis van omzet met een divers aanbod aan (digitale) media mogelijkheden. Roto Smeets Deventer zal hierin een belangrijk aandeel hebben. Kamal: “We hebben veel geïnvesteerd in ons personeel en machinepark, dit betaalt zich uit in een hoge performance in het drukproces. We zien met name in Frankrijk en Duitsland groeikansen. Qua prijs zijn we vergelijkbaar of zelfs goedkoper ondanks afstand en transportkosten. We maken het verschil met onze snelheid, leveringsbetrouwbaarheid en het goed luisteren naar wat de klant wil”.

Exportlanden
België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden.