Roel Bakker

State of Football | Roel Bakker

Website: stateoffootball.nl

Article in other language:

State of Football

Hoe mooi is het om een bedrijf te hebben opgezet dat anno 2018 één van de grootste spelers is op het gebied van merchandising voor voetbalclubs! “Waarbij 80% van de omzet uit export komt. En dat voor een klein MKB bedrijf uit Deventer”, vertelt Roel Bakker, CEO van State of Football met trots over zijn bedrijf en team. Voetbalclub merchandising is onder te verdelen in “branded-”, wat merken als Nike en Adidas op de markt brengen en “non-branded” merchandising waarbij alleen kenmerken van een club worden gebruikt om collecties te ontwikkelen. Hierop dus geen ‘swoosh’ of 3 strepen.
State of Football houdt zich uitsluitend bezig met de laatst genoemde categorie. Het designteam van het bedrijf maakt elk jaar voor de clubs één of meerdere collecties. Bijvoorbeeld voor St. Germain 162 artikelen. State of Football werkt voor Nederlandse en Internationale top voetbalclubs.

Innovatief in merchandise
Bakker: “We zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve materialen en naar alternatieve productie methoden”. Vanaf 2010 heeft het bedrijf de verandering opgepakt en uitgevoerd, waardoor State of Football een enorme groei doormaakt. Het bedrijf is ook distributeur geworden van de merchandise buiten de thuislanden in Europa en daarbuiten. Hoe cool is dat! Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een voetbal voor Real Madrid die het bedrijf nu wereldwijd verspreid én de collecties volgen. In Nederland zijn we bekend met vooral de shirts van FC Barcelona, die kleine jongetjes en meisjes dragen van hun favoriet! Nu de Nederlandse competitie te wensen overlaat, wordt de merchandise van shirts door verschillende Europese voetbalclubs opgemerkt en verkocht.

Meer sporen
Om bij de top te horen moet je je business consolideren. Roel Bakker: “We werken op twee sporen, enerzijds de merchandise voor de clubs, anderzijds de verkoop binnen het land en Europa. Partijen die niet kunnen volgen vallen af en ik ben van mening dat er 4 à 5 grote partijen overblijven die de dienst uitmaken. Wij willen daarbij zijn. Met de goede zakelijke contacten die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, de vele innovaties binnen merchandise artikelen en de collecties, is dat realistisch. Met een jong team zijn we in staat om snel te schakelen en kunnen we op Champions League niveau zaken doen”. State of Football denkt mee en faciliteert clubs.

Exportlanden
België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje.
Wereldwijd actief.
State of Football werkt onder andere voor Ajax, Feyenoord, PSV, FC Barcelona, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Olympique Marseille, de French Football Federation (FFF) en de officiële EK en WK merchandising van UEFA en FIFA.