Ron ten Voorde

DEVOBO Forest Service B.V. | Ron ten Voorde

Website: www.devobo.nl

Article in other language:

DEVOBO Forest Service B.V.

DEVOBO Forest Service B.V. is gespecialiseerd in bosonderhoud. Ron ten Voorde start in 1982 zijn bedrijf. Van jongs af aan geïntrigeerd door flora en fauna, in het bijzonder bomen, heeft hij enorm veel kennis opgebouwd van bosbeheer en boomverzorging. Altijd bewust van het duurzaam omgaan met bos en landschap.

Ron ten Voorde is een ondernemer die kansen ziet en mogelijkheden creëert voor uitbreiding van zijn bedrijf. Ron: “In 2000 is een houtoogstmachine aangeschaft en een houtuitrijmachine waardoor ik mijn werkzaamheden heb kunnen uitbreiden. Vanaf dat moment is DEVOBO zich hoofdzakelijk gaan richten op de gemechaniseerde houtoogst”. Een ‘gepassioneerd vakman’ zo noemt ten Voorde zichzelf. Zijn enorme kennis van alle boomsoorten, flora en fauna, maken hem een leermeester die veel boomverzorgers- en bosbouwstudenten heeft opgeleid.

Met de aanschaf van de bosbouwmachines zijn hectares bos uitgedund. Snel en efficiënt worden de bomen op een perceel gerooid en op lengte gezaagd, alle handelingen zijn computergestuurd en worden vastgelegd, waardoor de voorraad boomstammen, gebruiksklaar is voor planken, pallets, MDF en OSB platen. Het hout dat DEVOBO levert is deels gecertificeerd met het PEFC keurmerk (Pan European Forest Certification): Hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Dit hout wordt verkocht aan bedrijven in Nederland, Duitsland en België.

DEVOBO is een professionele dienstverlener en actief in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. De dienstverlening in het buitenland is toegespitst op het onderhoud en uitdunnen van bospercelen. Waarna de bomen in de gewenste afmetingen aan de weg worden gelegd, klaar voor transport. Wanneer de klant dat wenst verzorgt DEVOBO ook de afvoer van het hout.

Hoe ziet de toekomst eruit? Ten Voorde: “In Duitsland liggen momenteel veel mogelijkheden. In de januaristorm van 2018 is ruim 9 miljoen kub. hout omgewaaid, dat allemaal nog verwerkt moet worden. Ter vergelijk de Nederlandse jaaroogst is 1,3 miljoen kub.. We zijn het komende jaar daarom nog wel druk in Duitsland”.

Daarnaast is er een groeiende vraag naar niet fossiele energie. In Nederland en Duitsland worden steeds meer kassen en stallen verwarmd door verbranding van houtsnippers. DEVOBO levert deze houtsnippers zodat de kassen en stallen gasloos verwarmd worden.

Exportlanden
België, Duitsland, Frankrijk